Cyberpunk Forum

Cyberpunk Forum

• Wrzesień 05, 2010, 02:06:08
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane

Aktualności:

Autor Wątek: 3 Wojna światowa.  (Przeczytany 119 razy)

Admin

• Administrator
3 Wojna światowa.
« dnia: Październik 20, 2008, 10:20:28 »

Jak myślicie czy 3 wojna światowa będzie na "przyciski" ? Czy może, jednak pojawi się cyberpunkowy świat, w którym będzie się walczyło nie tylko z promieniowaniem, ale także, poprzez broń jak w teraźniejszych "mniejszych" wojnach plus zaplecze cybernetyczne(sieci, wszczepy itd.) ?

Snake

• Administrator
    • Cyberpunk
3 Wojna światowa.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 20, 2008, 10:20:28 »

Jak myślicie czy 3 wojna światowa będzie na "przyciski" ? Czy może, jednak pojawi się cyberpunkowy świat, w którym będzie się walczyło nie tylko z promieniowaniem, ale także, poprzez broń jak w teraźniejszych "mniejszych" wojnach plus zaplecze cybernetyczne(sieci, wszczepy itd.) ?

ryjek

RE: 3 Wojna światowa.
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 20, 2008, 01:07:16 »

Zależy jak szybko ona nastąpi, przyjmując oczywiście pesymistyczną wersję iż w ogóle dojdzie ona kiedykolwiek do skutku ;) Moim skromnym zdaniem tego przewidzieć nikt nie jest w stanie, ale wydaje mi się że walka przy pomocy jednostki ludzkiej jest nieodzownym elementem wojny. Bo skoro nic nie zmieniło się przez jakieś 3 tys. lat to dlaczego miałoby zmienić się teraz?
"Nie mam celu. Okazja czyni mój cel".
"Nie mam taktyki. Tworzę byt i pozbywam sie taktyki"
"Nie mam talentu. Mój szybki umysł tworzę swym talentem"

[Walter Jon Williams "Voice of the whirlwind"]

hctob

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 20, 2008, 01:10:11 »

A może już jest? Tylko, że zamiast III wojny światowej nazywamy ją "wojną z terroryzmem"?
"Sieć rozpoznaje próby cenzury jako uszkodzenia i szuka drogi ich obejścia."
[small]- John Gilmore[/small]

Snake

• Administrator
    • Cyberpunk
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 20, 2008, 06:21:50 »

ryjek napisał/a: Moim skromnym zdaniem tego przewidzieć nikt nie jest w stanie, ale wydaje mi się że walka przy pomocy jednostki ludzkiej jest nieodzownym elementem wojny. Bo skoro nic nie zmieniło się przez jakieś 3 tys. lat to dlaczego miałoby zmienić się teraz?
No fakt, ale zobacz jak to ewoluowało, kiedyś biegali z dzidami o ile je mieli, a teraz siedzą w czołgach helikopterach itd. oczywiście również jest walka na polu, bo żołnierze dalej biegają.

Przypomina mi się wojna z matrixa między ludźmi a maszynami, oni w tych dużych mechanicznych... no właśnie w tym biegali ;)

hctob napisał/a:A może już jest? Tylko, że zamiast III wojny światowej nazywamy ją "wojną z terroryzmem"?

No ciężko to nazwać, bo wojna jest ale nie na taką skalę (chociaż to pozornie patrząc), ale wolałbym operować hasłem typu stan wojenny jako że na danych kontynentach.

ryjek

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 21, 2008, 03:10:46 »

Snake napisał/a:
ryjek napisał/a: Moim skromnym zdaniem tego przewidzieć nikt nie jest w stanie, ale wydaje mi się że walka przy pomocy jednostki ludzkiej jest nieodzownym elementem wojny. Bo skoro nic nie zmieniło się przez jakieś 3 tys. lat to dlaczego miałoby zmienić się teraz?
No fakt, ale zobacz jak to ewoluowało, kiedyś biegali z dzidami o ile je mieli, a teraz siedzą w czołgach helikopterach itd. oczywiście również jest walka na polu, bo żołnierze dalej biegają.

Przypomina mi się wojna z matrixa między ludźmi a maszynami, oni w tych dużych mechanicznych... no właśnie w tym biegali ;)

No takie też właśnie mam tego wyobrażenie ;) Albo jak było w Transformersach - żołnierze standardowo być musieli, biegali po tym mieście, chociaż szans z wielkimi robotami raczej nie mieli. Albo w Appleseedzie - w walce też przeważali ludzie w wielkich pancerzach wspomaganych, ale normalni żołnierze też byli. Podczas wojny wg mnie w niektórych zadaniach człowiek jest po prostu niezastąpiony.
"Nie mam celu. Okazja czyni mój cel".
"Nie mam taktyki. Tworzę byt i pozbywam sie taktyki"
"Nie mam talentu. Mój szybki umysł tworzę swym talentem"

[Walter Jon Williams "Voice of the whirlwind"]

SallyVan

• Zin
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 21, 2008, 11:58:19 »

hmmm.. a mi się wydaje ze 3 wojny światowej nie będzie, przynajmniej nie tak prędko, Jak nie od dziś wiadoma za plecami wszelkiej maści rządów stoją największe światowe firmy, banki i inne korporacje którym wojny nie zawsze są na rękę, o ile śmiało mogą zarobić na niedużych konfliktach takich jak Afgan czy Irak to na pewno nie pozwolą na wysadzenie wszystkiego w powietrze za pomocą atomowej iskry. Bo wtedy nie zarobią nic! Na globalnym wyniszczeniu nikt nie zarobi, nikt nie zarobi jak nie będzie miał kto pracować ;) Dlatego trzecia wojna światowa prędko nam nie grozi... najwcześniej po wyczerpaniu wszystkich zasobów naturalnych, a wtedy to już będą walki o pozostałe resztki ;)
B)

[small]99 111 32 115 105 101 32 103 97 112 105 115 122 63[/small]
[small]"Hasta la Vista Baby!" [/small]
[small]"Nie boje się gdy ciemno jest... bo mam latarkę i GPS!!" [/small]

Kanatis

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 13, 2009, 09:44:11 »

Afganistan to trochę inna bajka, to bardziej terytorialna korzyść niż majątkowa, bo ropy tam nie ma (bynajmniej nie odkryli takich wielkich nakładów aby zaraz rzucać się z motyką). W przyszłości może i na przycisk ale nie 3... to będzie raczej terytorialna wojna... tak jak II wojna która głównie toczyła się w Europie, gdy Amerykanie pomagali przebić Niemców, na terenie stanów było spokojnie.

havoc00

• Zin
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2009, 12:33:32 »

Ja widzę III wojne tak. Patrol 5 osób, 1 czołg, 1 granatnik.
Na dany obszar to wystarczy. Dlaczego tak ?
Ponieważ mamy broń o za dużej sile rażenia aby wystawiać 100 vs 100.
To już nie te czasy, przed sobą mamy full spectrum warrior czy countershot'a.
A pomijając ludzi to stardardowo ziemia-ziemia, mobilna artyleria i F&F.

cybpun

Odp: 3 Wojna światowa.
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 27, 2010, 10:42:01 »

Nie będzie III wojny światowej.

mateusz_szary_skoczylas

• Zieloną Czcionką
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 28, 2010, 11:31:30 »

Będzie wojna na gospodarkę. Ataki spekulacyjne na waluty, skupowanie papierów dłużnych wrogich krajów. próby obnizania indeksów giełdowych przez rozsiewnie plotek i pogłosek. Plus oczywiście embarga i cła zaporowe.

cybpun

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 28, 2010, 11:34:25 »

A czy tego przypadkiem już nie ma ?

yoggi

• Zin
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 28, 2010, 02:00:44 »

To ja rzucę megaciekawym linkiem. Artykuł traktujący o tym jakby wyglądała wojna nuklearna i świat po niej.
Nie jest to jednak zbiór przesądów i mitów zebranych z filmów i książek tylko bardzo sensowna symulacja.

Edyta:  ojapierniczę rzeczywiście ^^ http://www.mojeopinie.pl/czy_mozna_przezyc_wojne_nuklearna,3,1244047960,3
masakra. Dzięki Szpajku :D
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2010, 03:54:08 wysłana przez yoggi »
H+

Szpajku

• Zin
  • *
    • PFBnode
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 28, 2010, 02:04:52 »

Yog, o linku zapomniałeś xD

mateusz_szary_skoczylas

• Zieloną Czcionką