Cyberpunk Forum

Cyberpunk Forum

• Wrzesień 05, 2010, 02:07:41
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane

Aktualności:

Autor Wątek: The Pirate Bay  (Przeczytany 64 razy)

Psychotic

• Zin
  • *
The Pirate Bay
« dnia: Czerwiec 30, 2009, 11:55:01 »

Aż się dziwię, że nie ma jeszcze na forum wątku na ten temat.

Z ostatniej chwili - TPB sprzedane

---

Nie wiem jak was, ale mnie coraz większy szlag trafia w miarę jak czytam kolejne newsy w tej sprawie...

Najbardziej irytujące jest chyba to obłudne gadanie przedstawicieli wytwórni o obronie artystów i ich praw - chyba nikt nie ma złudzeń że w hierarchii przemysłu fonograficznego artysta jest na samym dole i w zasadzie zadowala się resztkami - podobno z tych 50zł za oryginalną płytę wykonawca dostaje 5 (słownie pięć).

Kilka dni temu była sprawa (link) samotnej matki czworga dzieci z USA, której sąd dowalił karę w wysokości 2 milionów zielonych za to że (podobno pierwszy raz w życiu) ściągnęła z netu 24 utwory muzyczne. W odpowiedzi na taki wyrok przedstawicielka jakiejś wytwórni stwierdziła że jest zadowolona z werdyktu i dumna że "sprawczyni została należycie ukarana" (czy jakoś tak) - w zasadzie nie wiem jak to skomentować, zachowując uprzejmy ton...

---

whaddya think? :)
Why? Why get up? Why keep fighting? Do you believe you're fighting for something? For more than your own survival? Can you tell me what it is, do you even know? Is it freedom, truth, peace or love? Illusions, vagaries of perception. Temporary constructs of a feeble human intellect trying desperately to justify an existence which is without meaning or purpose.

And on the example of your life, I've learned the purpose of all life... the purpose of life is to end.

keloo

RE: The Pirate Bay
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 01, 2009, 06:27:19 »

Cóż, sam proces TPB był niesamowicie naciągany (sędzia jest członkiem jednej z antypirackich organizacji) a kara - jak na szwedzkie prawo - wyjątkowo dotkliwa. W sumie autorzy strony nie mieli innego wyjścia jak przystać na propozycję sprzedaży.

Co do reszty, cóż można myśleć ... True crypt i do przodu :)
"Anything that can be done to a rat can be done to a human being. And we can do most anything to rats. This is a hard thing to think about, but it's the truth. It won't go away because we cover our eyes. This is cyberpunk."
- Bruce Sterling

Admin

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 02, 2009, 09:51:23 »

Mnie tylko zastanawia, jak oni chcą uszczęśliwić tych co ściągają i wszystkie wytwórnie itd. ?

Są takie rzeczy, których po prostu nie da się zapewnić jednocześnie na tym świecie... równowaga musi być.

Snake

• Administrator
    • Cyberpunk
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 02, 2009, 09:51:23 »

Mnie tylko zastanawia, jak oni chcą uszczęśliwić tych co ściągają i wszystkie wytwórnie itd. ?

Są takie rzeczy, których po prostu nie da się zapewnić jednocześnie na tym świecie... równowaga musi być.

Kanatis

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2009, 10:12:29 »

Na głównej.

Something is broken, we are working on it, check back in a little while!

cybpun

Odp: The Pirate Bay
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2010, 10:46:41 »

TPB ma się dalej dobrze... to był tylko marketingowy chwyt.

zainin

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2010, 02:37:29 »

Marketingowy chwyt? Nie. Ktoś naprawdę stara się zniszczyć TPB (RIAA i tym podobni), ale dzięki wsparciu takich organizacji jak Partia Piratów piracka łódka wciąż płynie. :)
Think for yourself. Question authority.

mateusz_szary_skoczylas

• Zieloną Czcionką
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 25, 2010, 08:16:58 »

Tak, mówiąc językiem teorii gier -  to jest gra o sumie zerowej.
Wygrana jednej strony jest jednocześnie klęską drugiej.

Win-Win situation raczej nie nastąpi...