Cyberpunk Forum

Cyberpunk Forum

• Wrzesień 07, 2010, 05:41:32
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane

Aktualności:

Autor Wątek: Oldschoolowy terminal  (Przeczytany 96 razy)

cybba

RE: Oldschoolowy terminal
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 15, 2010, 06:40:17 »

taki pomysł mnie również chodzi po głowie. Monitor crt w retro może i fajny ale strasznie dużo miejsca, dużo prądu i ciepła jeśliby miał chodzić non-stop on-line (co raczej pewne jeśli ma być do shella). Jak chodzi o flaki to moim zdaniem mogą być nieco nowocześniejsze bo wcale niedrogo, a szybciej i łatwiej niż na bardzo starym sprzęcie. Retro klimat dorobi cała obudowa i kable, może bardziej CP niż retro. Dla mnie obudowa nie może w żadnym razie być standardowa - raczej coś co nie przypomina kompa (dek z prozy Gibsona), kable w peszlach klimatycznych koniecznie grube strasznie, zamiast myszy może wielki trackball jak z salonów gier podświetlany, klawiatura koniecznie nietypowa kształtem i wyglądem. Może na razie mało szczegółów ale tak mi się to rysuje. Jeśli ktoś lubi retro można by to zamknąć w obudowie C64, choć ja mimo tego że jestem wielkim fanem 8-bit bardziej w klimacie CP bym to widział.

yoggi

• Zin
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 23, 2010, 07:46:42 »

może nie specjalnie trzymam się tematu, ale nie chcę tworzyć nowego dla jednego pytania. Planuję kupić jakiegoś  netbooka (żeby prądożerny nie był) z uszkodzoną matrycą (co by tanio wyniosło), którego będę trzymał 24h/dobę pod prądem i netem. Miałby on służyć za siecowy serwer plików, print serwer, serwer ftp, komp do ściągania (torrenty, rapid) + ew. serwer www (chociaż nie mam potrzeby a nawet pomysłu na stronę) i router(chociaż wątpię abym dostał gdzieś przewodowy modem adsl2+)+ może jakieś programiki do pracy z netem napisane przeze mnie czy znalezione w sieci. Poza tym zależałoby mi na tym abym mógł nim zarządzać przez zdalny pulpit. Tzn. włączam swojego kompa i od razu mogę administrować owym netbookiem nic na nim nie włączając.
I teraz pada owo pytanie: jaki system najlepiej wybrać: w sumie linux oferuje największe możliwości (no i jaki?  najlepiej mało-zasobo-żerny), z drugiej strony jestem  trochę zniechęcony do linuxa i jakie narządzia bym potrzebował
PS. znacie jakieś inne ciekawe zastosowania dla takiego kompa?
H+

mmphs

• Moderator
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 26, 2010, 03:07:36 »

Do głowy przychodzi tylko Linux. Windows Server jest bardzo drogi i raczej słabo by chodził na takim sprzęcie. Są jeszcze Uniksy (OpenSolaris, rodzina BSD), możesz spróbować, ale nie wiem czy jest sens, a do tego musiałbyś się wywiedzieć jak jest z obsługą sprzętu w takim netbooku pod nimi. Na Twoim miejscu zastanowiłbym się jednak nad tym, nie lepiej kupić płytę główną w formacie ITX z Atomem? Zalety te same, a brak wad laptopa. Sam się nad tym zastanawiałem i jest to w planach na przyszłość. No ale jak pozostaniesz przy tej wersji, to pamiętaj tylko żeby nie kupować netbooka z dyskiem SSD.

Co do systemu znowu to polecam Debiana, jest stabilny i bezpieczny, do tego popularny, wiec jest ogromna społeczność i sporo wiadomości możesz znaleźć w Internecie. Instalujesz bazowy system a potem dorzucasz co Ci tam będzie potrzebne: Sambę, jakiś serwer FTP, itd. Routing można zrobić choćby na iptables. Modem można spokojnie dostać (o ile przez "przewodowy" masz na myśli z wyjściem ethernetowym, z drugiej strony wiele z tych na USB też działa pod Linuksem), ale to chyba tylko w celach edukacyjnych, bo wygodniejszy jest moim zdaniem sprzętowy router. Jeśli chcesz mieć dostęp do tego serwera spoza sieci lokalnej, zainteresuj się usługą DynDNS. Zarządzać możesz przez SSH. Są też jakieś panele, DirectAdmin to chyba jeden z nich, jak wpiszesz w Google znajdziesz sporo, ale mi to nigdy nie było potrzebne. Do używania takiego będziesz potrzebował serwera WWW oczywiście.

yoggi

• Zin
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 27, 2010, 12:01:22 »

Co do dysku to napewno SSD nie kupię bo ma on służyć jako lokalny serwer plików.
Odnośnie  płyt itx to rzeczywiście kuszą możliwościami, ale  ceny zaczynają się od ok 300 zł co jednak studzi zapał
A czy na windowsie np. XP można postawić FTP, shella? Nie żebym uczepił się windy tylko na pewno na netbookach pójdzie i dobrze znam obsługę, ale jeśli linux będzie sensowniejszy to oczywiście wybiorę go.
Co do modemów to po przejrzeniu googli i allegro nie znalazłem modemów adsl2+ pod usb czy rs45  :( pozostają mi jedynie routery :|
H+

mmphs

• Moderator
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 27, 2010, 12:38:15 »

Jeśli chodzi o modemu to parę da się znaleźć (http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=06852, http://www.akcesoriapc.pl/product_info.php/info/p10195_modem-Linksys-AM200-EU-ADSL-Annex-A.html, http://www.komputronik.pl/index.php/product/54418/_czno_i_komunikacja/Sieci_przewodowe/D_Link_ADSL2_modem_DSL_320B.html, http://olimp.sklep.pl/produkt/25444,netgear-modem-zewnetrzny-adsl2-annex-b-ethernet), ale ogólnie oczywiście nie ma sensu tego kupować.

Co do systemu... Istnieją serwery WWW czy FTP działające pod Windows XP z tego co czytałem, to da się postawić i OpenSSH, ale... po co? Pod Windowsem nie ma to większego sensu, tak samo jak ładowanie XP do serwerowej pracy. Jeśli się bardzo uprzeć to to teoretycznie możliwe, ale nie widzę praktycznego uzasadnienia. Jeśli chodzi o obsługę sprzętu, to tak źle nie jest, a jak nie będzie poprawnie działać wstrzymywanie systemu, zarządzanie energią czy jakieś dodatkowe przyciski, to nic się chyba nie stanie, przecież na serwerze to i tak nie ma znaczenia.

Co do opcji z płytą ITX to istotnie kosztuje 300 zł, ale do tego wiele nie trzeba: dorzucasz 512 mb ramu za 30 zł i jakiś dysk (to wedle potrzeb, ale jak chcesz bardzo dużo danych trzymać, to i do netbooka musiałbyś coś dołozyć). Powinieneś się zamknąć w 600 zł, co moim zdaniem nie jest taką złą opcją, a i możliwości rozbudowy masz większe (choćby zrobienia jakiegoś RAID-u). Na Twoim miejscu jeszcze bym to przemyślał.